• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ПІДВОДНИКІВ, ЩО ЗАГИНУЛИ ПРИ ВИКОНАННІ БОЙОВИХ ЗАДАЧ

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ПІДВОДНИКІВ, ЩО ЗАГИНУЛИ ПРИ ВИКОНАННІ БОЙОВИХ ЗАДАЧ

2015-04-07

/Files/images/IMG_2787.JPG

7 квітня православні християни відзначають свято Благовіщення. Але мало хто знає, що в цей день відзначається також День пам’яті підводників, що загинули при виконанні бойових задач.

В Новосілківській ЗОШ І – ІІІ ст. не могли оминути цю дату, адже школа та й все село має певну причетність до цієї героїчної професії. А причетні тим, що саме в Новосілках народився легендарний герой-підводник Іван Хомович Кучеренко.

Ім’я Героя Радянського Союзу Івана Хомовича Кучеренка, командира легендарного підводного човна С-51 в роки Великої Вітчизняної війни, командуючого Балтійським підводним флотом в післявоєнний період, широко відоме серед флотоводців.

Кучеренко І.Х народився 28 грудня 1908 року в селі Новосілки Макарівського району Київської області, в сім’ї селянина. З дитячих років мріяв про море тому, після закінчення навчання в школі, по путівці комсомолу в 1929 році пішов служити на Чорноморський флот. Перше місце служби - 79 авіапарк Чорного моря. Звідси він був направлений в Ленінград, в воєнно-морське училище ім. М.В. Фрунзе, після закінчення якого в 1933 році почав службу на Тихоокеанському флоті. Був штурманом підводного човна, помічником командира, командиром підводного човна М-13, служив у штабі Тихоокеанського флоту. З грудня 1941 року командував підводним човном С- 51.

У відповідь на рішення Державного комітету оборони СРСР про посилення корабельного складу Північного флоту, шести підводним човнам: С- 51, С-54, С-55, С-56, Л-15, JI-16 наказано було здійснити таємний перехід зі своїх баз у Тихому океані в Полярне, на Північний флот, через Панамський канал. Командир човна С-51.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 липня 1945 року капітану ІІ рангу І.Х.Кучеренку присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Раніше він був нагороджений двома орденами Червоного прапора і орденом Нахімова II ступеня.

В 1948 році І.Х.Кучеренко закінчив Військово-морську академію, до 1951 року був на викладацькій роботі, а далі продовжував службу на командирських постах на Червонопрапорному Балтійському флоті.

Іван Хомович Кучеренко з сім’єю: дружиною та двома синами - не раз приїздив у рідне село Новосілки. Любив половити рибу в Ірпені, погомоніти з друзями. Односельчани поважали його за простоту і уважне ставлення до своїх проблем.

І.Х.Кучеренко жив у Москві. Нагороджений двома орденами Леніна, трьома орденами Червоного прапора, орденом Нахімова II – ступеня, орденом Червоної Зірки, медалями.

Контр-адмірал Іван Хомович Кучеренко помер 19 грудня 1959 року. Похований у Москві на Ваганьківському кладовищі. Його іменем названо військовий корабель, Новосілківська школа та центральна вулиця села.

Саме 7 квітня у Новосілківській ЗОШ І-ІІІ ст. пройшла урочиста лінійка вшанування пам’яті загиблих підводників.

На заході були присутні почесні гості:

- Голова ВГО «Всеукраїнська асоціація ветеранів-підводників» капітан І рангу Шабовта С.Б.

- Голова асоціації ветеранів-підводників у Київської області Олефіренко В.М.

- Голова асоціації ветеранів-підводників м. Києва Постовинський А.В.

- Начальник відділу освіти Макарівської РДА Савченко В.М.

- Сільський голова с.Новосілки Кияниця О.М.

- Ветеран Великої Вітчизняної війни, учасник бойових дій Шеремет Тетяна Дементіївна.

- Вчителька-пенсіонерка Петенко Віра Юхимівна

- Близький родич І.Х. Кучеренка Бойченко В.В.

- Кореспондент Пікуль Є.М.

В ході зустрічі було продовжено угоду про співробітництво Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська асоціація ветеранів-підводників» з Новосілківською загальноосвітньою школою І-Ш ступенів Макарівського району Київської області з питань військово-патріотичного виховання молоді на 2015-2020 р.р.

С.Б.Шабовта вручив Новосілківській ЗОШ І-ІІІ ступенів пам’ятну медаль на честь 240-річчя з Дня народження Лисянського Ю.Ф. і подяку колективу за активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді та з нагоди Дня пам’яті підводників, що загинули при виконанні бойових задач. Деміденко С.С., завідувач судно модельною лабораторією Українського державного центру позашкільної освіти, майстер спорту України передав у шкільний музей пам’ятну відзнаку – ювілейну медаль «100 років з дня народження Кучеренка І.Х.» та модель парусного човна.

Присутні гості відвідали шкільний музей, в якому послухали розповідь екскурсоводів про Івана Кучеренка, побачили рідкісні експонати – особисті речі контр-адмірала та фото із сімейного архіву. По завершенню екскурсії присутні мали змогу переглянути фільм про легенду підводного флоту І.Х. Кучеренка «Люди, як кораблі», а також насолодитися співом фольклорного гурту «Калиновий кут», учнів школи Лоневського Максима, Ткаченко Вікторії та побачити хореографічні композиції у виконанні спортивно-танцювального колективу «Лелеченьки»

На завершення ветерани-підводники разом із педагогами та учнями посадили саджанці фруктових дерев чим було втілено задум створення шкільного саду в честь підводника-земляка І.Х.Кучеренка.

ФОТОЗВІТ ЗАХОДУ

Кiлькiсть переглядiв: 136

Коментарi